2017. augusztus 13., vasárnap

Cixin Liu: A ​Háromtest-probléma

„A ​hard sci-fi egyedi mixe: összeesküvés-elmélet és kozmológia, természettudomány és villámgyors akció.” (George R. R. Martin) 
1967-ben, a maoista kulturális forradalom alatt egy fiatal egyetemista lánynak, Ye Wenjiének végig kell néznie, ahogy a vörösgárdisták halálra verik édesapját, a köztiszteletben álló tudóst. Ez a trauma nemcsak Ye Wenjie életét terelte gyökeresen eltérő irányba, hanem az egész emberiség sorsát is megváltoztatta. 
Negyven évvel később a pekingi rendőrség felkeresi Wang Miaot, a nanokutatással foglalkozó mérnököt, hogy férkőzzön be egy tudósok alkotta, titkos társaságba, és szolgáltasson nekik értesüléseket. Ezekben a hetekben Kína-szerte több híres tudós lett öngyilkos, nem lehet tudni, miért. Wangot a nyomozás egy rejtélyes online számítógépes játékhoz vezeti el, és amikor játszani kezd, belemerül egy virtuális világba, ahol három, szabálytalan időközönként felkelő és lenyugvó nap határozza meg az élet kereteit. 
A három nap rapszodikus viselkedésének feltérképezése jelenti a háromtest-problémát, és ez a probléma a végső kulcs a halálesetek felderítéséhez is. Wang, ahogy előrehalad a játékban, rádöbben, fényéveken átívelő összeesküvés részévé vált, és az emberiségnek hamarosan a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie. Hogyan kerülheti el a Föld teljes lakossága a kipusztulást?

Cixin Liu Hugo-díjas és kilencszeres Galaxy-díjas szerző, 1963-ban született Yangquanban. Első novelláskötete 1998-ban, első regénye 2002-ben látott napvilágot. Negyedik, ötödik és hatodik regénye együtt adja ki a Háromtest-trilógiá-t, amely az egész világon nagy sikert aratott. Mielőtt főállású író lett, mérnökként és számítástechnikusként dolgozott. A trilógia első könyvéből készülő kínai filmet 2017-ben mutatják be. 
„Szerintem van élet a földön kívül, csak azért nem találtuk még nyomát, mert nem szántunk rá elég időt, vagy technikailag nem elég fejlett módszerrel kutatunk. Persze egyéb lehetőségek sem kizártak – A Háromtest-problémában felvázoltam a legijesztőbb, legborzalmasabb lehetőséget.” (Cixin Liu)


Nehéz bármi okosat mondani erről a könyvről, főleg hogy olvasás közben sokszor csak pislogni tudtam. Utoljára kb. Rajaniemi volt rám ilyen hatással - hogy alig tudom követni, mégis imádom.
Emlékszem sokan írták, hogy hullámzó, és olyan mintha több könyv érne össze - én semmi ilyet nem éreztem, lehet jókor került a kezembe, de az én érdeklődésem végig fenn tartotta, és még ha néha ugráltunk is témák és helyszínek között vagy az időben, én egésznek éreztem.

Meg azért is érzem nehéznek írni róla, mert kb. bármi konkrétat spoilernek éreznék, ami rontaná az élményt.
Annyi mindenről szól pedig tényleg: a kulturális forradalom borzalmairól, a Földről, a tudományról, az emberekről... Hol a tudomány, hol az "ember" szemével. Ad egy adag gondolkodni valót sok mindenen.
Én pedig kb. minden részét szerettem :) A múltat, a háromtest játékot, de Ye Wenjie történetét is faltam. A kedvenc karakterem nálam Da Shi :) Az egyik legütősebb rész pedig szerintem -spoiler- mikor Ye Wenjie a végén találkozik a múltbeli 3 lánnyal, akik ott voltak az apja halálánál - annyi mindent mond el az a pár oldal rólunk, emberekről, minden fájdalmával és abszurditásával együtt....

Aminek külön örülök, hogy első részként nem függő véggel zárul, eljutunk valahova, egyfajta nyugvópontra, különben kaparhatnám a falat a második részig. Mert ennek ellenére annyi kérdés maradt még itt, hogy majdan a következő részekre én tuti benevezek. Ebből az élményből kell még, sok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése