2016. október 1., szombat

Terry Pratchett - Stephen Baxter: A ​Hosszú Föld

1916: A NYUGATI FRONT. Percy Blakeney közlegény felébred. Üde, tavaszi fűben hever. Madárdalt hall és a szélben susogó falevelek hangját. De hova lett a senki földje sáros, véráztatta és kráterekkel teleszabdalt vidéke?
2015: MADISON, WISCONSIN. Egy zsaru, Monica Jansson egy visszahúzódó – egyesek szerint eszelős, mások szerint veszélyes – tudós kiégett otthonát vizsgálja át, amikor különös ketyerére bukkan: egy dobozkára, benne drótok, egy háromállású kapcsoló meg egy… krumpli. Ez annak a találmánynak a prototípusa, amely mindörökre megváltoztatja az emberiség világszemléletét.
ÉS AKKOR MÉG FINOMAN FOGALMAZTUNK…
A Hosszú Föld a Korongvilág megalkotója, Terry Pratchett és a népszerű SF-író, Stephen Baxter izgalmas, új együttműködéséből született első regény.

Képzeld el, hogy felfedeztél egy átjárót a párhuzamos világegyetemekbe. Képzeld el, hogy ezernyi különféle világba látogathatsz el, ahol az évszám ugyanaz és te is önmagad vagy, de minden más megváltozott.Vagy legalábbis valami ilyesmi, amikor megnyílnak a hosszú földek, végtelen számú alternatív föld, ami csak felfedezésre vár, miután nyilvánosságra kerül az átlépés módja. És képzeld el, hogy nem találsz haza! Ja nem, ez nem az a sztori... - itt a párhuzamos földek szépen sorjáznak egymás után, és bármikor sorba-utazhatod őket, csak bírd az ezzel járó rosszullétet-hányást.

A fülszöveg szerintem nem volt egy jó választás, sem az alapszituációból, sem a főbb szereplőkről nem tudunk meg semmit. Pedig itt van Joshua, a "született átlépő", a magánykedvelő mégis emberbarát felfedező, akit magam sem tudom, miért szerettem meg annyira. Meg Lobszang, az MI-testben reinkarnálódott tibeti...
És ők ketten elindulnak egy átlépő-léghajóval, hogy megnézzék, van-e vége a hosszú földnek, és felfedezzék az útba esőket, és úgy mellékesen csekkolják, kifejlődött-e még valahol az emberhez hasonló faj...
És közben számos mellékszereplő szemén át láthatjuk a világokat, és az átlépés következményeit...

Ez a könyv az utazásuk története, egy maratoni bevezető-első fejezet. Az igazi történet tulajdonképpen csak most kezdődik -  legalábbis remélem.
Ha a következő kötet is csak egy második bevezető lesz, azért lehet, hogy nyűgös leszek...

(Ja, és megint eszembe jutott, hogy el kéne már olvasni A marsit, csak hogy lássam, mi ez már a krumplikkal...)


kép innen: http://bibliovermis.com/archives/6057

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése